Woning en tuin

Goede afzuigkap is belangrijk

dinsdag, 17-2-2015  

Veel mensen besteden bij de bouw of inrichting van hun keuken weinig aandacht aan de afzuigkap. Vaak wordt er vooral gelet op het feit of het mooi bij de rest van het interieur past wat betreft model en kleur. Hoewel dit natuurlijk op zich wel van belang is, is het echter absoluut niet het meest belangrijke aspect. Bij een afzuigkap wilt u natuurlijk vooral zeker weten dat deze de kookluchtjes goed afvoert, de functionaliteit is echt het belangrijkste punt. Dat wordt de meeste mensen ook erg snel duidelijk bij gebruik. Er zit namelijk heel veel verschil in deze producten en lang niet iedere afzuigkap is geschikt voor iedere situatie. Hebt u een verkeerd exemplaar gekocht, dan kunt u met het probleem komen te zitten dat deze de nare geurtjes niet goed afvoert. Dit betekent dat u heel lang de luchtjes in huis houdt van het eten dat u gekookt en gebakken hebt. Afhankelijk van wat u gemaakt hebt, kan dit natuurlijk heel storend zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van de lucht van een gebakken visje of de luchtjes die uit de frituurpan komen? Deze bent u natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer kwijt en u wilt natuurlijk helemaal niet dat mensen die een dag later op bezoek komen nog kunnen ruiken wat u de vorige avond gegeten hebt. Daarom is het zo belangrijk om over een goede afzuigkap te beschikken, eentje die daadwerkelijk in staat is om alle vervelende kookluchtjes weg te zuigen, zodat u er geen last meer van hebt. Een ander punt waar mensen zich achteraf vaak aan storen, is de hoeveelheid geluid die de afzuigkap produceert. Sommige maken namelijk veel meer herrie dan andere en het is natuurlijk wel zo prettig als ze niet te veel geluidsoverlast geven. Het kan bij het inrichten van uw keuken dus lijken alsof dit apparaat niet zoveel aandacht verdient, na een tijdje zult u echter moeten constateren dat het toch wel een zeer belangrijke factor is voor het woongenot.

Let op deze punten bij aanschaf afzuigkap

Als u een afzuigkap gaat kopen, dan kunt u tegenwoordig uit heel veel verschillende exemplaren kiezen. Hoe kunt u hier nu de beste uit vinden voor uw situatie? Dat doet u door eerst voor uzelf op een rijtje te zetten aan welke punten dit apparaat voor u dient te voldoen, door na te denken over welke eigenschappen uw ideale afzuigkap heeft en hoe deze er uit zou moeten zien. Punten waar u dan op moet letten, zijn:

  • de installatie van de afvoerbuis
  • de benodigde capaciteit
  • reiniging van de apparatuur
  • beschikbare verlichting
  • model en kleur

Als eerste is het natuurlijk van groot belang op welke plaats in uw woning de afzuigkap geïnstalleerd gaat worden. Hebt u een kookeiland of bevindt uw kookgedeelte zich bij een binnenmuur, dan zal het mogelijk moeten zijn om door het plafond een afvoerbuis te laten lopen. Bevindt uw kookgedeelte zich echter aan een buitenmuur, dan is het ook een optie om de afvoerbuis rechtstreeks door de muur naar buiten te laten gaan. De locatie van uw fornuis is in deze dus als eerste bepalend voor het soort afzuigkap dat u aan zou moeten schaffen. Daarna komt het punt van de capaciteit. Hoe groter uw keuken of kookruimte is, hoe hoger de capaciteit ook zal moeten zijn om alle luchtjes effectief te kunnen verwijderen. Vaak hebben deze afzuigsystemen overigens verschillende standen, waardoor u de capaciteit ook nog deels zelf kunt bepalen. Een ander belangrijk punt is natuurlijk de verlichting. Een afzuigkap bevindt zich immers recht boven het fornuis en neemt dus de mogelijkheid weg om daar verlichting te plaatsen. De lampen in deze kap zullen dus goed genoeg moeten zijn om uw fornuis te verlichten, anders kunt u immers niet goed zien wat u nu precies aan het koken bent en of alles nog helemaal goed gaat tijdens het koken. De manier waarop de afzuigkap gereinigd kan worden, lijkt een vrij triviaal punt, maar iedereen die dit wel eens gedaan heeft, weet hoe vies deze apparaten kunnen worden door het vet dat mee opgezogen wordt. Het is dan ook prettig als onderdelen gemakkelijk uit te nemen zijn en gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden. Tot slot is natuurlijk ook het model en de kleur van belang, u wilt immers wel graag dat de afzuigkap goed past bij de rest van uw keukeninterieur.

Vind uw ideale afzuigsysteem

Het lijkt nu misschien alsof het onmogelijk is om een afzuigkap te vinden die aan al uw eisen voldoet, maar dat is echt niet waar. Bij De Schouw Witgoed is de keus op dit gebied namelijk zo groot dat er voor iedereen wel een geschikt exemplaar te vinden is. Hoe vindt u deze nu, in dat heel grote aanbod van hen? Dat doet u door goed gebruik te maken van het handige selectiemenu dat zij hebben. Hierin kunt u aanvinken wat voor soort afzuigkap u moet hebben, bijvoorbeeld inbouw, voor boven een kookeiland of voor aan een muur. Daarnaast kunt u de benodigde capaciteit aangeven, net als de breedte die u minimaal nodig hebt, hij moet immers wel boven uw hele fornuis hangen. Daarnaast kunt u zelfs nog een voorkeur voor een bepaald merk aangeven en een voorkeur voor een kleur. Door dit selectiemenu zorgvuldig in te vullen, krijgt u een helder overzicht van alle exemplaren die aan uw eisen voldoen. Zo vindt u snel uw ideale afzuigkap.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.