Bedrijven en Bedrijfsleven

VCA examen

donderdag, 30-5-2019  

Wij van VGM Box hebben een landelijke dekking met 139 locaties in Nederland waar er examens gemaakt kunnen worden. Elke maand vinden er één of meerdere VCA examen plaats. Dit betekent dat er altijd een VCA examen is bij jou in de buurt. De examens worden aangeboden in de middag, maar ook in de avond, begin of eind van de avond is ook mogelijk. De VCA diploma’s die je nodig hebt en welk examen je hiervoor moet volgen zijn:

 • Basis VCA: Vaak komt dit aan de orde als je als medewerker bij een aannemer aan het werk gaat
 • VOL VCA: Vaak komt dit aan de orde als je als zzpér of operationeel leidinggevende bij een aannemer werkt
 • VIL VCU: Vaak komt dit aan de orde als je als medewerker of leidinggevende bij een uitzendbureau werkt
 • VCA-cursus.com

Wat is een VCA certificaat?

VCA is een afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het zorgt ervoor dat zowel werkgevers als werknemers bewust zijn van de gevaren om zich heen. Daarnaast geeft een VCA certificaat een goede indicatie over de veiligheidseisen waar een bedrijf aan moet voldoen en dat de werknemers ook op de hoogte zijn van de veiligheidsregelgeving. Een VCA examen is belangrijk om je certificaat te halen, want dit betekent dat je je bewust bent van de veiligheid op de werkvloer. Er gebeuren helaas veel ongevallen op de werkvloer. Een bedrijfsongeval neemt naast alle ellende vaak ook hoge kosten met zich mee, maar ook ernstige lichaamsletsel. Als je als medewerker of leidinggevende een VCA diploma hebt, ben je op de hoogte van relevante regelgeving op veiligheidsgebied. VCA is gericht op de volgende werkvelden:

 • Chemische industrie
 • Elektrotechnische sector
 • Farmaceutische industrie
 • Bouwkundige bedrijven
 • Civiele techniek
 • Vrachtvervoer
 • Steigerbouw
 • Technische sector
 • Verkeersregelaars

Dit zijn niet alle werkvelden, maar het zijn er simpelweg te veel om op te noemen. Het is altijd handig, in elke branche, om een VCA examen te doen en daarmee je diploma te behalen.

VCA examen

De verschillende examens:

VCA examen basis: het examen heeft 40 vragen – het examen bestaat uit meerkeuzevragen, matchingvragen, matrixvragen en rankingvragen – maximaal 4000 punten te behalen – je bent geslaagd vanaf 2580 behaalde punten – je hebt maximaal 60 minuten de tijd om het examen af te leggen

VCA examen VOL: het examen heeft 70 vragen – het examen bestaat uit meerkeuzevragen, matchingvragen, matrixvragen en rankingvragen – maximaal 7000 punten te behalen – je bent geslaagd vanaf 4515 behaalde punten – je hebt maximaal 70 minuten de tijd om het examen af te leggen

Wil je een VCA examen maken en daarmee je diploma behalen? Bij ons kun je op 139 locaties het VCA examen afleggen in Nederland. Elke provincie beschikt dus over meerdere locaties. Bekijk onze planning om te zien wanneer en waar er een VCA examen plaatsvindt bij jou in de buurt. 

Neem contact met ons op bij vragen of opmerkingen over VCA examens en wij helpen u graag verder. Je kunt ook direct via de website een boeking doen voor een examen. Op naar je diploma!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.