Woning en tuin

Riool ontstoppen uitbesteden

maandag, 8-10-2018  

Soms komt het voor dat het riool verstopt is in huis. De meeste mensen zullen de vaardigheden niet hebben om dat op te lossen en zullen een loodgieter bellen. Het riool ontstoppen is natuurlijk ook niet echt een prettige klus, dus het riool ontstoppen uitbesteden is ook daarom een goede keuze. Waardoor kan een riool verstopt raken? 

  • Onjuist gebruik van de gootsteen
  • Producten door toilet spoelen die hier niet thuishoren
  • Overstroming en wateroverlast
  • Rioolprobleemkwijt.nl

Een verstopt riool zorgt vaak voor nieuwe wateroverlast, waardoor de ontstane problemen alleen maar erger worden. Daarom is het verstandig om bij verdenking van een verstopt riool direct actie te ondernemen. Dat geldt in het bijzonder voor geschakelde woningen met kruipruimten. Als hier problemen ontstaan verspreiden die zich snel naar buren, waardoor een heel huizenblok overlast kan ondervinden. Uiteraard is het voor huizenbezitters een eigen verantwoordelijkheid het riool ontstoppen te regelen. Bij een huurwoning, zowel particulier gehuurd als via de woningbouwstichting, zal de huurder een specialist in moeten schakelen. Er zijn verschillende grote ontstoppingsbedrijven actief in Nederland die u bij problemen snel kunnen helpen. Ook loodgieters kunnen naar uw leidingwerk komen kijken als u vermoedt dat er iets niet in orde is. Hiervoor betaalt u uiteraard, maar meestal is het de investering waard als u ergere problemen kunt voorkomen. Vooral huiseigenaren doen er goed aan hun woning tijdig te laten controleren. 

Moderne technieken voor riool ontstoppen

Tegenwoordig gebruiken bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in riool ontstoppen steeds modernere technieken om problemen op te sporen en te verhelpen. Zo wordt er in grote riolen gebruik gemaakt van video- en detectieapparatuur om verstoppingen op te sporen. Soms is het een enorme klus een verstopping weg te halen. Zo is er een tijd geleden in Londen een enorme ‘vetberg’ verwijderd uit het stadsriool. Omdat mensen steeds vaker chemische en vettige producten gebruiken komen dit soort problemen vaker voor dan vroeger. Daarom is het belangrijk tijdig het riool te ontstoppen, om erger te voorkomen. Geen enkele consument is zich dagelijks bewust van de staat van het riool, maar op het moment dat er een verstopping is wordt het pas duidelijk hoe belangrijk de afvoer van rioolwater en –afval is. Zonder een goed werkend riool wordt de levenskwaliteit van stadsbewoners enorm aangetast. Bij overstromingen wordt ook direct duidelijk wat er zich doorgaans in het riool afspeelt. Gelukkig is het met moderne technieken gelukt om het riool grotendeels te reguleren zonder dat men daar last van heeft. 

Uw riool schoon houden

Het eigen riool schoonhouden is de basis van een gezond afvoersysteem. U kunt bij problemen de loodgieter bellen en deze eens om advies vragen. Ook is het  mogelijk te informeren naar wat wel en niet door het toilet en de gootsteen gespoeld mag worden. Hygiënisch afval kan het best bij het restafval worden gedeponeerd en niet door het toilet worden gespoeld. Dit advies negeren is een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopt riool. Wilt u zelf uw riool ontstoppen bij een lichte verstopping? Dan is het mogelijk in de supermarkt of bij de bouwmarkt artikelen te kopen die uw leidingen weer vrij maken van verstoppingen. Het is altijd de moeite waard het eerst zelf te proberen voor u iemand inschakelt. Een riool ontstoppen is geen plezierig werk maar als het lukt is het resultaat wel bijzonder prettig. Uw riool ontstoppen kunt u dus zelf doen of uitbesteden aan een vakman. Denkt u ook eens aan het jaarlijks vrijmaken van de dakgoten als onderdeel van uw routine. Een dakgoot vol bladeren kan namelijk het begin zijn van een verstopt riool. Kijkt u ook eens op de site van rioolprobleem kwijt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.