Woning en tuin

Openhaardhout

dinsdag, 13-3-2018  

Het stoken van openhaardhout in een haard zorgt altijd voor ontzettend veel sfeer in huis en ook voor een behaaglijke warmte. Natuurlijk hebben we bijna allemaal in Nederland centrale verwarming, al dan niet op aardgas werkend, maar dit is toch heel anders in gebruik dan een open haard of andere soorten kachels. Het fijne van centrale verwarming is natuurlijk dat je in het hele huis een constante temperatuur kunt bereiken en dat is erg prettig. Geen enkele ruimte hoeft koud te zijn. Werk je met een houtkachel, dan verwarmt deze natuurlijk alleen maar de kamer waar deze staat. Stoken met openhaardhout werkt dan ook anders, het maakt niet je hele woning in één keer warm. Maar het geeft wel een heerlijke warmte als je er vlak bij in de buurt bent, het dringt meer door tot diep in je lichaam en verwarmd je echt tot op het bot. Daar komt natuurlijk nog eens bij dat het ook heel veel sfeer geeft. Het knappen van het hout, de vlammen die rond de houtblokken spelen, het laat alles meteen zoveel mooier lijken! Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen voor een dergelijke kachel kiezen en daarvoor op zoek zijn naar openhaardhout.

Kies het juiste openhaardhout

Wat een belangrijk punt is om in de gaten te houden, is dat je voor het juiste openhaardhout kiest. Natuurlijk is het uitkiezen van een goede kachel van belang en moet je ervoor zorgen dat de schoorsteen of het rookkanaal goed schoon is. Is dat niet het geval, dan kun je te maken krijgen met schoorsteenbranden en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Maar vooral belangrijk is het om voor het juiste openhaardhout te kiezen. Een eerste punt waar je op moet letten, is de soort waar je voor kiest. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende boomsoorten en dat betekent dat er ook heel veel verschillende houtsoorten zijn. En wat je als beginner op dit gebied vaak niet weet, is dat er heel veel verschil zit in de manier waarop het brandt. Sommige soorten branden heel snel op, wat goed is als je snel warmte nodig hebt, maar het is ook zonde als dat niet nodig is, want dan ben je heel snel door je hout heen. Andere soorten branden juist veel trager, waardoor je er langer plezier van hebt, maar waardoor het de ruimte ook minder snel warm maakt. Dat is dus een punt om in het oog te houden. Maar wat nog belangrijker is, is dat het openhaardhout droog genoeg is. Is dat niet het geval, dan brandt het niet goed door en krijg je veel rookontwikkeling.

Goede leverancier

Nu je weet waar je op moet letten, is het natuurlijk nog de vraag waar je nu het beste naar toe kunt gaan als jij openhaardhout wilt gaan kopen. Er zijn niet heel veel plekken waar je daarvoor terecht kunt en als jij regelmatig de kachel aan wilt doen, dan heb je natuurlijk niets aan de zakjes die bij tankstations en bij bouwzaken wel eens te koop zijn. Nee, je wilt dan gewoon een hele stapel in een keer aan kunnen schaffen en dat kan bij De Haardhout Handelaar. Je kunt bij hen terecht voor:

  • berken
  • eiken
  • essen
  • beuken

En ook kun je een pallet kopen met mixen van deze soorten. Voor openhaardhout ben je dus bij hen op de juiste plek! Alles wat zij verkopen is bovendien ovengedroogd, zodat je zeker weet dat het goed zal branden. Als jij meteen een flinke stapel goed openhaardhout wilt kopen, dan is De Haardhout Handelaar daarvoor dus het juiste adres!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.