Bedrijven en Bedrijfsleven

De vegetarische fan van Wagyu

woensdag, 9-1-2019  

De vegetarische fan van WagyuSinds 2015 ben ik vegetariër. Dat is ondertussen dus al bijna vier jaar en ik ben er trots op. In het begin vroegen ontzettend veel mensen aan mij waarom ik was gestopt met vlees eten. Vooral in die tijd was vegetariër zijn nog iets voor hippie’s en hipsters en het werd geassocieerd met de Partij voor de Dieren en activisme. Geduldig legde ik vervolgens mijn redenen uit.

  • Reden nummer een: de hoge impact die de productie van vlees heeft op het klimaat.
  • Regulier rundvlees heeft vanwege voeding en uitstoot van broeikasgassen veel invloed op ons milieu.
  • Natuurlijk stoten grote bedrijven veel meer uit, maar daar kun je als burger minder invloed op uitoefenen.
  • Reden nummer twee is eigenlijk de belangrijkste voor mij: de leefomstandigheden van de dieren.
  • In barre omstandigheden worden ze vetgemest om zo snel mogelijk geslacht te worden.
  • Alleen maar omdat wij elke dag een stukje vlees op ons bord willen.
  • Maar wat heeft dat te maken met Wagyu vlees en in het bijzonder de Wagyu Farm van de St. Joseph Hoeve?

Wagyu; goed voor dier en mens

Het punt is dat het helemaal niet slecht is om vlees te eten: het is zelfs gezond. Maar vaker dan twee keer per week een stukje vlees heeft een mens echt niet nodig. Dus als we minder vlees eten en bereid zijn er wat meer voor te betalen krijg je gezondere mensen en blijere dieren. Dat is dan ook de reden dat ik groot fan ben van de Wagyu Farm van de St. Joseph Hoeve. Deze runderen, een Japans ras, worden duurzaam gehouden om de genetische eigenschappen van het ras zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Dit betekent dat ze, vergeleken met andere runderen in Nederland, in de watten worden gelegd! Wat houdt dat in? In tegenstelling tot bij reguliere (melk)veebedrijven blijven de kalveren van de Wagyu Farm van de St. Joseph Hoeve bij hun moeder, zoals het in de natuur ook gaat. Daarbij kan de moeder kalveren op een plek dicht bij de kudde zodat ze zich op haar gemak voelt. Ook kunnen de kalfjes ’s nachts in een speciale kalfjesstal slapen waar de grotere runderen niet in kunnen. Zo hebben ze lekker hun eigen plekje. De runderen kunnen in de kudde buiten rondlopen en zo hun energie kwijt. Ook worden de kalfjes beschermd door hun moeders en tantes en door de kudde leren ze sociale vaardigheden. De runderen krijgen speciale biologische voeding volgens een Japans recept maar met een Nederlands tintje. Zo krijgen ze granen en maïs maar ook krachtvoer waarin precies de voedingsstoffen zitten die ze nodig hebben. Daarnaast krijgen ze bier in de vorm van bierbostel, de resten van het maken van bier zonder alcohol. Bijzonder! In de Japanse traditie moeten de Wagyu runderen gemasseerd worden. In de stallen van de Wagyu Farm van de St. Joseph Hoeve hangen mechanische massageborstels die een diepe massage geven en de bloedsomloop en spijsvertering stimuleren.

Gezondheid en kwaliteit

De runderen van de Wagyu Farm van de St. Joseph Hoeve zijn 100% pure blood Wagyu gekwalificeerd met een minimale marmering in schaal 9+. Dat betekent dat de marmering van dit vlees een erg hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren met omega 3 en 6 bevat. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Dit maakt het eten van dit Wagyu vlees dus extra gezond. Kortom: deze vegetariër is fan! Kijk op www.wagyu-farm.nl voor meer informatie.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn


Comments are closed.